Christian Nikolaus Opitz

Mag.

Former Project Investigator    CV   contact

Department of History • University of Vienna

Christian Nikolaus Opitz studied Art History and Romance Philology at the University of Vienna. He wrote his dissertation on secular wall paintings of the fourteenth and early fifteenth centuries, and has also published articles on late medieval religious art. His research interests lie in the area of late medieval art but also include word and image studies and neo-medievalism from the 19th–21st centuries.

Publications relating to VISCOM:

• Eine „chambre aux enfants“ auf Burg Runkelstein? Ein neuer Vorschlag zur Deutung der sogenannten „Badestube“, in: Zeitschrift für Kunstgeschichte 71, 2008, pp. 467-480.

• Die Wandmalereien im Turmzimmer der Kremser Gozzoburg. Ein herrschaftliches Bildprogramm des späten 13. Jahrhunderts, in: Österreichische Zeitschrift für Kunst und Denkmalpflege 62, 2008, pp. 588-602.

• Weltbild – Bildräume – Gedächtnisbilder. Enzyklopädische Freskenzyklen in Repräsentationsräumen des 13.-15. Jahrhunderts, in: Weltbilder im Mittelalter – Perceptions of the World in the Middle Ages, ed. by. Philipp Billion et al., Bonn 2009, pp. 29-60.

• Ein gemaltes Tagelied des 14. Jahrhunderts? Zur Ikonographie des Wandbilds aus dem Rinegg’schen Domherrenhof in Konstanz, in: Zeitschrift für deutsche Philologie 129, 2010, pp. 107-126.

Last Update: 07.03.16