Maria Mair

Mag.

Former Project Investigator  •  CV  •  contact

Department of History • University of Vienna

Maria Mair studied History, Gender studies and Cultural studies at the University of Vienna (2002-2009) and at the Humboldt University in Berlin (2005-2006). From 2007 to 2009 she worked at the Schwerpunkt für visuelle Zeit- und Kulturgeschichte at the Institute for Contemporary History at the University of Vienna (Head: Frank Stern). 2010 she graduated with a thesis on self-representations of religious women in the 12th century (title: “Selbst“-Repräsentationen in den Prologtexten des ‚Hortus Deliciarum‘ und ‚Liber Scivias‘. Zum Verhältnis von Selbst, Gemeinschaft und Geschlecht in hochmittelalterlichen „Wissens“-Texten“; supervisor: Christina Lutter). Within the VISCOM research framework, she is currently working on her PhD-thesis, which aims at analysing the symbolic and practical construction of ‘community’ in and by historiographical texts written in the duchies of Austria and Styria in the late 13th century (working title: [Visions of Community in late 13th Century Austrian Historiography]; supervisors: Christina Lutter, Walter Pohl). Her research interests include theories and methods of historiography, constructivist theories on identity, as well as cultural and gender history of the Middle Ages.

Publications

• Together with Christina Lutter and Stefanie Kollmann: Einleitung (Introduction), in: Funktionsräume – Wahrnehmungsräume – Gefühlsräume. Mittelalterliche Lebensformen zwischen Hof und Kloster (Internationale Tagung, 24.-27. September 2009, Stift Admont; Veröffentlichungen des Instituts für Österreichische Geschichtsforschung, Wien: Böhlau 2011)

• „Selbst“-Repräsentationen in den Prologtexten des ‚HortusDeliciarum‘ und ‚LiberScivias‘. Zum Verhältnis von Selbst, Gemeinschaft und Geschlecht in hochmittelalterlichen „Wissens“-Texten (Diplomarbeit an der Universität Wien, online: http://othes.univie.ac.at/8022/).

Presentations and workshops

• Concepts of Community in late 13th Century Austrian Historiography. Presentation of the PhD project at the PhD Conference „Concepts, practices and narratives as tools of studying cultural history – Current research projects from the Later Middleages until the 19th century, Mainz (Germany), Sept. 2011.

• „Visions of Community“ in late 13th Century Austrian Historiography. Presentation of the PhD project at the VIth Medieval Chronicles Conference, Pécs (Hungary), July 2011.

• Feministische Theorien – Eine Einführung (translation: Feminist theories – an introduction), Workshop at the FrauenFrühlingsUni (Women’s Spring University) Salzburg (Austria), May 2008 (with Susanne Kimm)

Last Update: 07.10.15